18 września 2018
Ogłoszenie
Strona główna - Odżywianie

Odżywianie

Mówi się, że jesteś tym, co jesz. Tu znajdziesz artykuły dotyczące zdrowego odżywiania, diet, czyli o tym jak jedzenie wpływa na nasz organizm.

Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

Warzywa

Prawdopodobnie każdy z nas, zapytany o to, czy zdrowo się odżywia, odpowiedziałby twierdząco. Czy jednak na pewno wiemy co oznacza termin „zdrowy sposób odżywiania”? Czy nie traktujemy tego zagadnienia zbyt powierzchownie, sądząc, że zjedzenie pięciu owoców i warzyw dziennie wystarczy? Jak więc należy jeść i jak wybierać produkty spożywcze? Co rozumiemy pod pojęciem zdrowego sposobu odżywiania? Celem czynności spożywania pokarmów …

Czytaj Dalej »

Dieta oczyszczająca

Owoce na drewnianej desce

Stres, życie w mieście, żywność naładowana chemicznymi dodatkami. Środowisko, w którym żyjemy nie sprzyja zdrowiu. Nasz organizm narażony jest na bezustanny kontakt z substancjami toksycznymi. Jak sobie z tym radzić? Dobrze byłoby co jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą. Diet oczyszczających istnieje całe mnóstwo. Kolorowe czasopisma prześcigają się w wymyślaniu nowych, coraz bardziej wymyślnych, a często zupełnie bezsensownych diet, które mają …

Czytaj Dalej »

Co jeść zimą?

Śnieżna zima

Za oknami mróz, śnieg i ciągły wiatr. Dookoła panuje grypa. Wszyscy narzekają na gorsze samopoczucie, osłabienie, chrypkę czy kaszel. Dobrze wiesz, jak ważna w tym okresie jest prawidłowa dieta. Ale jak o nią zadbać, skoro dostęp do świeżej żywności jest ograniczony, a Ty nie masz czasu codziennie zastanawiać się nad tym, co wartościowego dziś przygotować? Od początku Prawidłowo zbilansowana dieta …

Czytaj Dalej »

Żywność modyfikowana genetycznie – czy mamy się czego bać?

Modyfikacja genetyczna roślin budzi wiele kontrowersji. Ekolodzy starszą wyginięciem niektórych gatunków, nieoczekiwanymi krzyżówkami i zaburzeniem naturalnej bioróżnorodności. Zwolennicy inżynierii genetycznej spokojnie tłumaczą, że zmiany w materiale genetycznym roślin to przede wszystkim ogromne korzyści dla człowieka, a produkowana z niej żywność będzie potencjalnie zdrowsza od tradycyjnej. Kto ma rację? GMO… czyli? Informacja genetyczna roślin i zwierząt zapisana jest w DNA. Ma …

Czytaj Dalej »

Głodówka – czy to rzeczywiście najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu?

Całkowitą rezygnację ze spożywania pokarmów traktuje się jako sposób na detoksykację organizmu lub szybką utratę masy ciała. Mimo, że nie jest to metoda polecana przez specjalistów, wiele osób regularnie ją wykorzystuje, twierdząc, że głodówka to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Ile w tym prawdy? Historia Dobrowolne powstrzymywanie się od spożywania pokarmów, nazywane postem, kojarzone jest głównie z praktykami religijnymi. Poszczą …

Czytaj Dalej »

Wegetarianizm – czy jest odpowiedni dla każdego?

Sałatka wegetariańska

Wegetarianizm to dla jednych swego rodzaju dieta, dla innych zasady wypływające z wyznawanej religii, a jeszcze dla innych wynik przekonań moralnych. Na dzień dzisiejszy mówi się o ośmiu odmianach wegetarianizmu, które różnią się od siebie między innymi rodzajem produktów wyłączanych z diety oraz powodem, dla którego wprowadzane są w życie. Odmiany wegetarianizmu Najbardziej znany laktoowowegetarianizm polega na rezygnacji z wszelkiego …

Czytaj Dalej »

Omega 3, czyli o tym, że tłuszcze też są zdrowe

Wydaje Ci się, że tłuszcz to składnik pokarmowy, z którego najlepiej w ogólne zrezygnować? Nic bardziej mylnego. Substancje tłuszczowe są stałym i ważnym elementem diety. Stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii dla organizmu. Powszechne przekonanie, że trzeba dążyć do ich wyeliminowania z jadłospisów związane jest z brakiem wiedzy na temat różnorodności tych substancji. Ilość tłuszczu w spożywanych produktach należy kontrolować, ale …

Czytaj Dalej »

Warzywa i owoce w diecie – po co i ile jeść?

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe wie chyba każdy. Mimo tego, w jadłospisach współczesnych Polaków  produkty te znajdują się stosunkowo rzadko. Z jednej strony jest to spowodowane ich rosnącą ceną, natomiast z drugiej strony przeciętny Polak uważa, że spożywa produkty roślinne w wystarczających ilościach. A jak jest naprawdę? Niskokaloryczna przekąska Warzywa i owoce zaliczane są do produktów niskoenergetycznych. …

Czytaj Dalej »

Kwas foliowy w diecie

Witamina B9, folacyna czy foliany to określenia dla jednej witaminy – kwasu foliowego. Związki te występują powszechnie w różnych produktach spożywczych, jednak najczęściej używana nazwa („folium” z łacińskiego oznacza liść) słusznie sugeruje, że jednym z ich najlepszych źródeł są warzywa liściaste. Dlaczego niezbędny? Kwas foliowy pełni wiele funkcji w organizmie. Jako składnik koenzymów bierze udział w licznych procesach metabolicznych, m.in. …

Czytaj Dalej »